Aminotenzidek
diéta samponokkal?
Ha nem is diéta, de a bőrnek megnyugvás és pihenés
A zabot ősidők óta fogyasztják az emberek. Észak-Európában kását őrölnek, Belgiumban sört főznek belőle, angolszász nyelvterületen elterjedt reggeli étel zabpehelyként, továbbá a glutén-mentes étkezésben alternatívaként használt a liszt kiváltására. Elődjeink már az ókorban is hasznosították a főzés és a sörfőzés területén.
a zab, mint tisztítószer
Talán furcsának hangozhat, hogy zab kerül a samponba, de koránt sem őrültség. Igaz, hogy nem leveles vagy mag formájában található meg a tisztálkodó szerekben, de mégis ott van. A jelenléte a modern biotechnológiának köszönhető. Vegyipari eljárásokkal kivonják a zab értékes aminosavait, amelyeket később jól ismert zsírsavakkal kombinálnak. Az ilyen nagyon népszerű zsírsav a Lauryn sav. Ez a zsírsav vagy inkább nevezzük olajnak a fő alkotórésze a Sodium Lauryl Sulphate tenzidnek, azaz a SLS-nek. Köztudottan ez egy nagyon erős, irritáló tenzid, amely képes a hámréteg rétegeiből is kioldani a zsiradékot. Ezért használata mellőzendő főleg az érzékeny bőrűeknek. Ellentétben az aminotenzidek nem irritálnak és kifejezetten gyengéden tisztítanak. A fő különbség, hogy a “Sulphate” azaz a kénes részt lecserélték aminosavakra, amely így hatékonyan tisztít, mégsem irritálja és roncsolja a szöveteket.